Mit egyek ma egyáltalán? Anti gasztro blog

Mit egyek ma egyáltalán? Anti gasztro blog

Kakaós zabfasirt ami keksznek indult

2022. január 21. - krobash

Screenshot 20220121 215659

Nagyon régen  posztoltam, ami nem azt jelenti, hogy nem főztem semmit, csak lusta voltam.Viszont a mentorom küldött egy jó receptet egy almás fahéjas zabkekszről, ami felcsigázta a fantáziámat.

 

Neki is álltam annak rendje-módja szerint. Elbattyogtam az első Sparba és megvettem azt,ami ehhez kellet.

Az eredeti recept többek között zabpelyhet , zabpehelylisztet, fahéjat és vanília aromát is tartalmaz.

Én sima lisztet és vaníliás cukrot használtam. Fahéjam nem volt. Nem is küzdöttem érte, holott vehettem volna. Inkább a kakaót preferáltam.

Összekevertem a lisztet és a kakaót egy kis sóval meg sütőporral. Kb 5dkg lágy vajat összedolgoztam egy  tojással, majd hozzákevertem a zabpelyhet meg a lisztes elegyet. Ezután az egész masszához tettem egy egész lereszelt almát

IMG 20220117 102813

Miután egy nem túl gusztusos massza kerekedett ki az egészből, fogtam és vizes tenyérrel  golyókat formáztam, és megpróbáltam keksz formára lapítani ezeket, mint az eredmény mutatja nem túl nagy sikerrel.

IMG 20220117 103217

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a művem, majd a 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt elkészítettem.

A végeredmény pár darab kakaós zabfasírt lett. Viszont az íze kárpótolt a rondaságáért.

 

Recept az most sincs.

 

Jó étvágyat!

Tojásos lecsós spagetti baconnal és meggyes sütivel

Ma szabadnap, tehát főzés és posztolás. Nem valami bonyolult kaja most sem, de mint tudjuk főzni sem tudok-Akkor minek írok róla?  Talán a magam szórakoztatására. Akit meg érdekel, az elolvassa.

Mit egyek ma egyáltalán? Spagettit, csak próbáltam valami nem annyira szokványossal vegyíteni. Mivel a lecsót szeretem, azt gondoltam majd azzal. 2

Elkészítettem a lecsós alapot de nem kolbászt tettem bele, hanem bacont. Természetesen a megfelelő fűszerekről sem feledkeztem meg. Én szeretem a csípőset, ezért csilipelyhet is tettem hozzá. Miután a lecsós alap kezdett megpárolódni, hozzákevertem két tojást, aminek a végeredménye egy tojásrántottás lecsós keverék lett.4

3Közben megfőztem a spagettit annak rendje módja szerint. Ennek az igen bonyolult gasztronómiai műveletnek a  megvalósításával, a már kész tésztához kevertem a tojásos baconos lecsót.

Gyakorlatilag az egész művelet nem tartott félóránál tovább. Természetesen nem a bekeverésre értem az időt.

Elővettem egy tányért, és rendesen teleszedtem tésztával. Nem egy diétás étel, de kit érdekel? Miután befaltam az egészet, elkészítettem a tészta "fájdájning" változatát is, hogy a képeken valamivel gusztusosabb legyen.

1

Valami sütire is vágytam, és miután csak bögrés piskótát tudok, ezért készítettem egy adagot meggyel.

t4

Recept most sincs.

 

Jó étvágyat!

Töltött tojásgyümölcs fűszeres bulgurral

Újabb szabadnap, újabb poszt. Az előző posztom blogketrecet ért, bár inkább az"ehetőségre" megyek.. :) Ki látott már embert ketrecet enni?

Elmentem a legközelebbi Sparba, és azon tanakodtam magamban az zöldséges standnál, hogy mit is kéne ma kotyvasztanom? Közben persze hüledeztem az árakon, minden baromi drága. Azt gondoltam, veszek darált húst , és majd beletöltöm valamibe. Kis idő elteltével felfedeztem pár szép Solanum melongena-t , ami köztudottan a burgonyafélék családjába , és a csucsor nemzettségébe tartozó növényfaj. Ha még nem találtátok volna ki, ez a padlizsán. alias tojásgyümölcs. Na jó, én is a wikipédia segítségével okoskodom. Vettem két darabot és persze a darált húst. Köretként bulgurt gondoltam hozzá készíteni. IMG 20211011 132203

Hazaérve hosszában kettévágtam mind két padlizsánt és kivájtam a belsejét. Majd besóztam és hagytam pihenni húsz percet. A belsejét apró darabokra vágtam , majd hozzáadtam apróra szeletelt paradicsomot, majd ezt sóztam, borsoztam, fűszereztem. Egy fej hagymát felszeleteltem. Közben sírtam egy picit, majd a hagymát egy nagyobb edénybe lepirítottam és beletettem a 25 dkg darált húst. Miután együtt pirultak tovább , hozzáadtam a már előkészített padlizsánt és paradicsomot, és  kb 20 percig pároltam a masszát. IMG 20211011 120405

Közben lemostam a kivájt padlizsánt és betettem egy tepsibe , majd a megpárolt és elkészült tölteléket betöltöttem a padlizsánokba,IMG 20211011 124345 Ezután az egészet betettem 20 percre az előmelegített sütőbe . Miután letelt a 20 perc, kivettem és reszelt sajtot tettem a padlizsánokra, és visszatettem még 15 percre. IMG 20211011 131143Közben persze a bulgurt is elkészítettem, hogy legyen valami köret is. Miután minden kész lett , tálaltam, majd befaltam a felét, és a másik felét eltettem vacsira. Szerintem jól sikerült .

Recept most sincs.IMG 20211011 132236

 

Jó étvágyat!

 

Fűszeres sütőtök "nyúl " tarhonyával

Két hete nem posztoltam semmit , de most van pár szabadnapom, és főztem és sütöttem.

Egy hete a mentorom feltett egy sütőtök sztéket kuszkusszal. Nagyon megtetszett, és kicsit másképp, de elkészítettem én is. t1

Vettem egy fél sütőtököt mintegy 98 FT-ért . Amit a receptből olvastam, abból minden volt itthon, kivéve a parmezán  és a balzsamecet. Én nem kuszkusszal akartam csinálni, nem mintha nem szeretném, de tarhonya volt itthon, és abból is lehet jó dolgot kihozni.

A tarhonyát világosbarnára pirítottam , majd felöntöttem vízzel  sóztam és fűszereztem, majd elkezdtem főzni folyamatos kevergetés mellett. Egy fél paprikát apró kockára vágtam és miután a tarhonya már kezdett megfőni, hozzáadtam és vele együtt főztem tovább.

Közben a tököt négy félszeletre szeleteltem, kb 2 cm-es vastagságban. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és  olajjal mindkét oldalát megkentem . Sóztam, borsoztam , rászórtam csilipelyhet, meg fűszerkeveréket.t6

A tepsit 170 fokos sütőbe tettem és addig sütöttem a tököt, amíg szép barnára és krémesre nem sült. Majd kivéve a négy félszeletet egy serpenyőben fokhagymás sós vajon kb még két percig tovább sütöttem.t3 Közben a tarhonyám is elkészült, és egy tányérban a már kiszedett tök mellé szervíroztam.  Szerintem nem lett rossz. t1

És miért nyúl? Nem tudom, a tányérra ránézve nekem az jutott eszembe.

 

Jó étvágyat!

 

Tojásos spagetti wok zöldségekkel

Gyors, könnyű és egyszerű

a1

Egy hete nem posztoltam, igaz nem is volt mit. Valami egyszerűt akartam összeütni. Találtam egy fél csomag spagettit a szekrényben. A frigóban volt tojás, meg wok zöldség is.

Kivettem ezeket az összetevőket, és egy darab sós vajon elkezdtem a zöldséget párolni, persze egy pici víz hozzáadásával.

Közben az összes (2) tojásból, amit a frigóban találtam, elkészítettem a tojásrántotta alapját. Közben a  spagettit is feltettem főni. Mire megfőtt a tészta , elkészült a párolt zöldség is , és ekkor hozzá kevertem a tojást. Szépen megsült, miközben kevergettem.

 

a5

 

 

A kész spagettit kiszedtem, és egy kis olaj hozzáadásával visszatettem a lábasba. Az egészhez hozzákevertem a zöldséges tojásrántottát.

 

a3

 

Kiszedtem és a tetejére egy kis sajtot is reszeltem.

 

a2

 

Mivel ilyet sem készítettem még, kíváncsian vártam, milyen lesz. Az a  helyzet, hogy nincs okom panaszra, mert finom lett.  Igaz minden szentnek a saját főztje ízlik.

 

Jó étvágyat!

 

Tojásos lecsó rösztivel

Ezt még nem csináltam eddig. Már mint a lecsót. Én a tojásosat preferálom, bár mindegyiket szívesen fogyasztom, ha valaki főz nekem.l8

Elhatároztam,  hogy  elkészítem, hiszen ehhez sem kell sok tudás,  szinte elronthatatlan. Kedvenc mentorom Bé is biztatott. Gondolkodtam, hogy mit készítsek mellé, mivel régebben kenyeret ettem hozzá, de most ezt nem akartam. Volt a fagyasztóban röszti , amit csak meg kellett sütnöm sütőben. Gondoltam jó lesz, meg nem is néz ki rosszul a lecsó mellett..

l5

Az elhatározást tett követte és nekiláttam a lecsó elkészítéséhez. A boltból beszereztem mindent , igaz friss paprikát kaptam egy falusi nénitől, egy másiktól pedig csípős paprikakrémet.

A hagymát felszeleteltem, közben sírtam egy picit, de az elmúlt idővel. Az elkészült hagymát a közben felkarikázott kolbásszal együtt a lábasba tettem, és a hagyma megüvegesedése után bele került a paprika is, majd ezután a paradicsom következett.l2

A lábost lefedtem és az egészet kb 25 percig rotyogtattam a tűzön. Közben belekevertem a csípős paprikakrémet. Ezután e felvert két tojást tettem bele, és már kész is. Egész jó lett.

A rösztit kisütöttem, és a lecsóhoz tálaltam..

l1

Na ezt is megugrottam, jöhet a következő kaja, amit még nem készítettem sosem.

 

Jó étvágyat!

 

 

Rétegelt burgonya, alias rakott krumpli, csak nekem.

Ismét szabadnap. Kéne valamit ennem. Rakott krumpli, ez lesz, mivel még olyat sem készítettem.

b5

Legkedvesebb mentoromat Bét felhíva , ő is bátorított, hogy azt senki nem tudja elrontani, még talán én sem.

Belevágtam. Kellett pár dolog, mert nem igazán volt most itthon semmi hozzá. Elbattyogtam a közeli boltig, és vettem hozzá ezt-azt. Kolbász,krumpli, tejföl meg hagyma is. Kilestem a receptet a netről, és kaptam tanácsot is telefonon. Emlékeztem, hogy Bé hogyan csinálta otthon. Tett a tepsibe az elején hagymát, és arra kezdte rétegezni az alapanyagokat.

b1

Így is történt , és amint kész lett, öntöttem alá egy kis vizet a sütés előtt, hogy szaftosabb legyen. A 200 fokos sütőbe betettem az alufóliával letakart tepsit, amiről a fóliát kb 10 perc elteltével le is vettem. Innen már csak azt kellet megvárnom , hogy szépen pirosra süljön, és mehetett is a tányérba.

b4

 

Bének igaza lett. Nem rontottam el. A kolbász lett picit sültebb, de én így is szeretem. Hála neki, hogy biztatott. Szerintem finom lett.

 

b6

Recept most sincs.

 

Jó étvágyat!

Egy szelet vajas kenyér, ahogy mindenki szereti.

Ma nem készítettem itthon semmi új kaját,amit posztolhatnék, de posztolni csak kéne valamit. Kézenfekvő dolog, egy egyszerű vajas kenyér megalkotása, Nem is kell sok alapanyag hozzá, és szerintem ezt minden kezdő háziember el tudja készíteni. Nekem is sikerült.

IMG 20210906 193606

Volt itthon hozzávaló kenyér, amit már a boltban felszeleteltek , így ezzel a komoly kihívással járó feladattal sem kellett bajlódnom. Mi kellhet még hozzá? Csak egy pillanatig gondolkodtam rajta, de azután eszembe jutott , hogy vaj, vagy jobb híján margarin. Nekem az előbbi  állt rendelkezésemre, így azt vettem elő a frigóból. Személy szerint a sózott vajat preferálom, és örömmel konstatáltam, hogy ez a változat van itthon.

A már felszeletelt kenyeret kivettem a műanyag zacskóból, amely használata nem igazán a környezettudatos gondolkodásról vall a bolt részéről, de mivel ebbe csomagolták, ezen nem tudtam változtatni.

IMG 20210906 193014

A kenyeret az általam kitalált formára vágtam, hogy jobban mutasson majd a képeken. A felületére egy kés segítségével egyenletes módon felvittem a vajat ügyelve arra, hogy a kés recéi által a vaj felületén hagyott rajzolat viszonylag szabályosnak látszódjon. Miután ezt a feladatot sikeresen abszolváltam , a vaj tetejére még extra sómennyiséget szórtam, mert én úgy szeretem.

IMG 20210906 193251

Ezzel készen lett a szelet vajas kenyér , ahogyan azt a posztom címében is jeleztem.

Aki akarja,a kenyeret még kolbásszal, szalámival, sajttal etc . felturbózhatja, de onnantól az már nem felel meg a vajas kenyérrel szemben támasztott követelménynek.

 

Jó étvágyat!

 

Nem rizsázok. Ja de!

Wok zöldséges basmati rántott karfiollal.

IMG 20210905 212910

Nem sok időm volt ma, ezért csak egy gyorsan elkészíthető vacsit csináltam magamnak. Nagyon szeretem a rántott karfiolt, de azt nem vállaltam be, hogy elmenjek a piacra , vegyek karfiolt, panírozzam és rántsam is ki.

Ezért hoztam haza egy fagyasztott termékeket forgalmazó cég karfiolját, amit olajban, vagy sütőben ki lehet sütni. Vettem egy zacskó fagyasztott Wok zöldséget , meg konyhakész  tasakos Basmati rizst.IMG 20210905 184315

Amit el kellett készítenem az a tartármártás. Kicsit tartottam tőle, de szerintem kiváló lett. Igaz lestem a netről, hogy mit tegyek bele. De  ez nem szégyen, hisz még csak  holnap lesz két hete, hogy elkezdtem főzni és az eredményeket posztolni .

A Wok zöldséget egy tepsiben sós vajon átforgattam , hozzá öntöttem egy kis vizet és pár perc alatt készre pároltam.IMG 20210905 182328

Párhuzamosan ezzel, feltettem főni a rizst, ami kb 12 perc alatt elkészült. Az egészhez hozzákevertem a zöldségeket, és elkészítettem a rizskupolát.

A karfiolt bő olajban 3 perc alatt átsütöttem és már kész is lett a villámvacsim.

IMG 20210905 212837

Írhatnék receptet, mint a legkedvesebb mentorom, de én azt nem szoktam.

 

Jó étvágyat!

 

A pásztor tojásos tarhonyája. Újabb gasztromerénylet.

 

at2

Az eddigi posztjaimon felbátorodva, a ma elkövetett palacsinta mellé készítettem egy kis tarhonyás krumplit is.at3

Ennek az kajának a megfőzése nem nagy kihívás még nekem sem, igaz ez is fehér folt volt eddig. Ma egy hete kezdtem el posztolgatni az általam elkövetett " gastromerényleteket". Ezért éreztem már, hogy eljött az ideje ennek a magyar egytálétel elkészítésének.

Mivel már minden beszereztem hozzá, ismét nem kellett mennem boltba. Átnéztem pár receptet és persze felhívtam szeretett mentorom is , aki sok jótanáccsal lát el a főzéseim során.at4

Elkezdtem gondolkodni, hogyan tudok valami kis csavart belevinni a receptbe ennél az ételnél.

Mivel szeretem a tojást, meg a sajtot is, arra az elhatározásra jutottam, ezeket az összetevőket is fel fogom használni.

Nem akartam az egészet erre hangolni, hanem szétválasztottam a mennyiséget, és a nagyobbikból elkészítettem az alapváltozatot.

A kisebbik részt is addig főztem, amíg már kellő sűrűségűvé nem vált, és kb 3-4 perc maradt a teljes készültségig. Ekkor, a közben elkészített 2 tojásos rántottát, a már szinte kész állapotú tarhonyás krumplihoz kevertem és az egészre sajtot reszeltem. Főztem még 2-3 percig és ezzel kész lett ez is.

2 lábas tarhonya kb 30 perc alatt készült el. Jó sok lett , amiből még a fiamnak is tudtam csomagolni, és így is rengeteg maradt. Ehetem vagy két napig . :)

A tojásosból készítettem egy fotogénebb változatot is. Kell nekem Konyhafőnököt néznem.at1

A recept leírásával nem bajlódnék, mert azt mindenki megtalálja a neten.

 Jó étvágyat!

 

süti beállítások módosítása